Ügyintézés, mindennapok

Oktatás

A Budapesten működő felsőoktatási intézményeknek mintegy 100 ezer hallgatója van.

A magyarországi felsőoktatási intézmények 2006-ban átváltottak az európai szabványoknak megfelelő Bologna rendszerre. Ennek eredménye a nemzetközileg is versenyképes diplomák megszerzésének lehetősége. A következő szinteken történik a képzés: bachelor, master és PhD.

Hazánkban a tanév szeptembertől júniusig tart, egyetlen hosszabb, júliustól augusztusig tartó nyári szünet szakítja meg az évet. A nyári szünet mellett kisebb tanítási szünetek is előfordulhatnak (sí szünet, tavaszi szünet stb.), azonban ez intézményenként változik.

A munkaszüneti napokon az oktatás is szünetel.

Fizetés, bankszámlanyitás

Magyarország hivatalos fizetőeszköze a magyar forint.

Egyre elterjedtebb az euróval történő készpénzes fizetés, de ez főleg turisztikai központok boltjaira, éttermekre és márkásabb ruhaüzletekre jellemző. Azonban ezeken a helyeken elég előnytelen az átváltási arány, ezért mindig tájékozódj a fizetési lehetőségekről és győződj meg az aktuális árfolyamról!

Kerüld az illegális pénzváltóhelyeket, a városban számtalan hivatalos pénzváltó üzemel!

Ahhoz, hogy bankszámlát nyiss, szükséged lesz az útleveledre, bankoktól függően lakcímkártyára, tartózkodási engedélyre. A bankszámlanyitás és a bankkártya igénylés egyes bankoknál díjköteles. A bankok hétvégén zárva vannak.

Telefon

Magyarországon 3 mobilszolgáltató társaság működik (T-Mobile, Telenor, Vodafone), melyek között nincsen lényeges különbség.

Javasoljuk, hogy először mindenképp a feltöltő kártyás megoldást válaszd. Ekkor egy előre kifizetett összeget beszélhetsz le, így nem csak, hogy kordában tarthatod mobilhasználatodat, de kellemetlen meglepetések nélkül kitapasztalhatod a magyar tarifarendszert is.

Egészségbiztosítás

Az Európai Egészségbiztosítási kártya  kiváltásával szükség esetén egészségügyi szolgáltatásokat vehetsz igénybe. A kártyát előzetesen válthatod ki hazádban ingyenesen, birtokában a magyar állampolgárokat megillető egészségügyi ellátásban részesülhetsz.

Ha megfeledkeztél a kártya kiváltásáról, vagy segítségre lenne szükséged az ügyintézésben, fordulj hozzánk bizalommal.

Diákigazolvány

Nem csak az utazási kedvezmények miatt érdemes kiváltanod a nemzetközi diákigazolványt. Felmutatásával kedvezményekben részesülhetsz múzeumokban, mozikban és színházakban, de a legtöbb konditeremben is.

Ha még nem váltottad ki nemzetközi diákigazolványodat, vagy segítségre lenne szükséged az ügyintézésben, fordulj hozzánk bizalommal, szívesen segítünk.

Ajánljuk

Tovább

Kiadó lakás, Dembinszky

Budapest, VII. .kerület

25 m2

120000 Ft (390 €)

Kiadó lakás, Szemere

Budapest, V. .kerület

40 m2

248000 Ft (820 €)

Kiadó lakás, Dandár

Budapest, IX. .kerület

60 m2

496000 Ft (800 €)

Kiadó lakás, Istvan u.

Budapest, VII. .kerület

65 m2

162000 Ft (500 €)

Kiadó lakás, Kertész

Budapest, VII. .kerület

60 m2

190000 Ft (600 €)

Kiadó lakás, Thaly Kálmán u.

Budapest, IX. .kerület

44 m2

165000 Ft (540 €)

Kiadó lakás, Cuczor utca

Budapest, IX. .kerület

79 m2

170000 Ft (550 €)

Kiadó lakás, Bajcsy Zsilinszky

Budapest, VI. .kerület

45 m2

160000 Ft (500 €)

Kiadó lakás, Horváth mihály tér

Budapest, VIII. .kerület

51 m2

179000 Ft (560 €)