Ügyintézés, mindennapok

Oktatás

A Budapesten működő felsőoktatási intézményeknek mintegy 100 ezer hallgatója van.

A magyarországi felsőoktatási intézmények 2006-ban átváltottak az európai szabványoknak megfelelő Bologna rendszerre. Ennek eredménye a nemzetközileg is versenyképes diplomák megszerzésének lehetősége. A következő szinteken történik a képzés: bachelor, master és PhD.

Hazánkban a tanév szeptembertől júniusig tart, egyetlen hosszabb, júliustól augusztusig tartó nyári szünet szakítja meg az évet. A nyári szünet mellett kisebb tanítási szünetek is előfordulhatnak (sí szünet, tavaszi szünet stb.), azonban ez intézményenként változik.

A munkaszüneti napokon az oktatás is szünetel.

Fizetés, bankszámlanyitás

Magyarország hivatalos fizetőeszköze a magyar forint.

Egyre elterjedtebb az euróval történő készpénzes fizetés, de ez főleg turisztikai központok boltjaira, éttermekre és márkásabb ruhaüzletekre jellemző. Azonban ezeken a helyeken elég előnytelen az átváltási arány, ezért mindig tájékozódj a fizetési lehetőségekről és győződj meg az aktuális árfolyamról!

Kerüld az illegális pénzváltóhelyeket, a városban számtalan hivatalos pénzváltó üzemel!

Ahhoz, hogy bankszámlát nyiss, szükséged lesz az útleveledre, bankoktól függően lakcímkártyára, tartózkodási engedélyre. A bankszámlanyitás és a bankkártya igénylés egyes bankoknál díjköteles. A bankok hétvégén zárva vannak.

Telefon

Magyarországon 3 mobilszolgáltató társaság működik (T-Mobile, Telenor, Vodafone), melyek között nincsen lényeges különbség.

Javasoljuk, hogy először mindenképp a feltöltő kártyás megoldást válaszd. Ekkor egy előre kifizetett összeget beszélhetsz le, így nem csak, hogy kordában tarthatod mobilhasználatodat, de kellemetlen meglepetések nélkül kitapasztalhatod a magyar tarifarendszert is.

Egészségbiztosítás

Az Európai Egészségbiztosítási kártya  kiváltásával szükség esetén egészségügyi szolgáltatásokat vehetsz igénybe. A kártyát előzetesen válthatod ki hazádban ingyenesen, birtokában a magyar állampolgárokat megillető egészségügyi ellátásban részesülhetsz.

Ha megfeledkeztél a kártya kiváltásáról, vagy segítségre lenne szükséged az ügyintézésben, fordulj hozzánk bizalommal.

Diákigazolvány

Nem csak az utazási kedvezmények miatt érdemes kiváltanod a nemzetközi diákigazolványt. Felmutatásával kedvezményekben részesülhetsz múzeumokban, mozikban és színházakban, de a legtöbb konditeremben is.

Ha még nem váltottad ki nemzetközi diákigazolványodat, vagy segítségre lenne szükséged az ügyintézésben, fordulj hozzánk bizalommal, szívesen segítünk.

Ajánljuk

Tovább

Kiadó lakás, akacfa utca

Budapest, VII. .kerület

35 m2

87000 Ft (280 €)

Kiadó lakás, balzac utca

Budapest, XIII. .kerület

35 m2

90000 Ft (290 €)

Kiadó lakás, akacfa utca

Budapest, VII. .kerület

38 m2

108500 Ft (350 €)

Kiadó lakás, Oktober 6. str.

Budapest, V. .kerület

90 m2

325000 Ft (1000 €)

Kiadó lakás, Kiraly

Budapest, VII. .kerület

65 m2

200000 Ft (600 €)

Kiadó lakás, Péterfy

Budapest, VII. .kerület

60 m2

180000 Ft (600 €)

Kiadó lakás, Wesselenyi

Budapest, VII. .kerület

40 m2

198000 Ft (640 €)

Kiadó lakás, Vaci utca

Budapest, V. .kerület

37 m2

140000 Ft (500 €)

Kiadó lakás, Stollár Béla u.

Budapest, V. .kerület

93 m2

350000 Ft (1085 €)