Közlekedés

Tömegközlekedés

A budapesti közlekedés működtetője és fenntartója a BKV (Budapesti Közlekedési Vállalat). A város kiterjedt busz-, villamos-, troli- és metróhálózattal rendelkezik. A legtöbb vonal reggel 4.30-tól 23.30-ig szállít utasokat, melyeket utána éjszakai autóbuszjáratok váltanak fel.

A tömegközlekedésért minden esetben fizetned kell, de diákként kedvezményekre vagy jogosult, amennyiben rendelkezel erről szóló igazolással. Jegyeket a metróállomásokon található jegy- és bérletpénztáraknál tudsz vásárolni, illetve a busz- és villamosmegállókban található automatáknál. Amennyiben érvénytelen jeggyel/bérlettel utazol (vagy jegy/bérlet nélkül), bírságot kell fizetned.

Jegyeket és bérleteket várhatóan az irodánkban is válthattok majd.

Diákként jogosult vagy a kedvezményes diákbérlet megvásárlására, abban az esetben, ha rendelkezel magyar diákigazolvánnyal, amit a magyarországi egyetemed vagy főiskolád állít ki. Ugyanezek a kedvezmények érvényesek, ha EU tagország diákigazolványával, vagy nemzetközi diákigazolvánnyal rendelkezel.

Fontos, hogy az átszállójegy kivételével minden jegy csak egy utazásra érvényes, tehát ha új a vonal, akkor új jegy is kell; a jegyet a beszállás után (metrónál előtte) az erre szolgáló készülékkel érvényesíteni kell.

Szükség esetén a járműveken is válthatsz jegyet közvetlenül a sofőrtől (kivéve HÉV és metró), de ezek mindig drágábbak, mint a pénztáraknál váltott jegyek és visszaadni sem tudnak.

Rendhagyó tömegközlekedési eszközeink a Budavári Sikló, a Fogaskerekű Vasút, a Libegő és a Gyermekvasút. A Fogaskerekű Vasútra érvényesek a jegyek és a bérletek, a többire azonban külön jegyet kell váltanod, de hidd el, megéri! Hangulatos utazásban lehet részed remek kilátással a város legszebb részeire!

A magyarországi ellenőrök ritkán beszélnek idegen nyelveket. Ezért a velük való konfliktus esetén (ha csak magyarul beszélnek), vegyetek egy mély levegőt és nézzetek körül, keressetek egy fiatal, segítőkész arcot. A magyar egyetemisták nagy része beszél valamilyen idegen nyelvet, ami általában az angol, de elterjedt a német, az orosz és a francia is.

Ellenőrökkel való találkozás esetén semmiképpen se adjatok ki pénzt a kezetekből, kizárólag csekk vagy valamilyen hivatalos papír ellenében.

A viteldíjakról, utazási feltételekről a BKK honlapján tájékozódhattok.

Taxi

A budapesti taxikat nem színük szerint, hanem a tetejükön elhelyezett, TAXI feliratú, általában sárga színű táblával különböztetjük meg.

Amennyiben a TAXI felirat világít, a taxi szabad, leinthető. Azonban jó tudni, hogy az utcán leintett taxi mindig drágább, mint a telefonon rendelt. Ezért érdemes telefonotokban pár taxi társaság számát tárolni szükség esetére. A borravaló mértéke 10-15% között mozog.

Induláskor figyeld, hogy a sofőr bekapcsolja-e a taxiórát! Az ár általában egy fix és egy kilométer alapú díjból áll, de felszámolhatnak várakozási időt is.

A csak nálunk igényelhető és hamarosan elérhető Budapest Student Card  birtokában kedvezményes áron utazhattok TAXI partnerünknél.

Kerékpár

Hazánkban is egyre elterjedtebb a biciklivel történő közlekedés, de a biciklikultúra és az infrastruktúra még nem éri el azt a szintet, mint Európa híres biciklivárosaiban.

Ne lepődj meg, ha hirtelen megszakad a bicikliút! Indulás előtt tájékozódj a kerékpárutakról a Google Maps útvonaltervezőjében, ahol már kerékpáros közlekedési módot is választhatsz.

A kerékpártárolás még nem megoldott a városban, csak elvétve találhatók fedett biciklitárolók elenyésző kapacitással. Javasoljuk minél jobb minőségű láncok beszerzését, de ha teheted, ne hagyd huzamosabb ideig a nyílt utcán biciklidet!

A városban jelenleg nem működik közösségi kerékpárkölcsönző rendszer. Bevezetése folyamatban van, akár tanulmányaid alatt is végbemehet.

A fejlődés zászlóvivője a nemzetközi szinten is ismert és elismert kerékpáros felvonulás, a Critical Mass budapesti rendezvénye.

Magyarországi kerékpárboltok és szervizek térképét ezen az oldalon  találjátok.

Autós közlekedés

Magyarországon a közúti közlekedés jobboldali, és többsávos utakon a jobbra tartás kötelező jellegű.

Ha egy másik autó rád villant fényszórójával, azzal két dolgot jelezhet a szituációtól függően:

  • Elsőbbséget kíván adni Neked (például kereszteződésben)
  • Fel akarja hívni a figyelmed valamire, például kiégett vagy fel nem kapcsolt lámpádra

Országunkban zéró tolerancia van érvényben az alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetéssel szemben. Tehát minimális mennyiségű alkohol fogyasztása után sem megengedett volán mögé ülni.

Személyautóra és motorkerékpárra a következő sebességkorlátozások vannak érvényben:

Autópálya: 130 km/óra
Autóút: 110 km/óra
Lakott területen kívül: 90 km/óra
Városban: 50 km/óra

Parkolás

A kijelölt parkoló övezetekben kötelező parkolási díjat fizetni, amelynek díja a helyszín függvényében változik. Budapest legbelső, központi üzleti negyedében található területei a legdrágábbak. Parkolási díjat hétfőtől péntekig reggel 8 és este 6 (belvárosban este 8) között kell fizetni.

Mindig tanácsos parkolójegyet venned, mert a parkolóőrök folyamatosan ellenőrzik meglétét, és hiánya esetén magas büntetést kell fizetned.

Az okostelefonokon és iPhone-okon elérhető alkalmazások segítségével könnyedén tudod fizetni a parkolási díjakat, így nem kell mindig aprópénzt magadnál tartanod.

Ajánljuk

Tovább

Kiadó lakás, balzac utca

Budapest, XIII. .kerület

35 m2

100 Ft (350 €)

Kiadó lakás, Ráday

Budapest, IX. .kerület

80 m2

240000 Ft (750 €)

Kiadó lakás, Pannónia utca 24

Budapest, XIII. .kerület

23 m2

140000 Ft (440 €)

Kiadó lakás, Futó

Budapest, VIII. .kerület

55 m2

180000 Ft (560 €)

Kiadó lakás, Balzac

Budapest, XIII. .kerület

64 m2

190000 Ft (600 €)

Kiadó lakás, Széchenyi utca

Budapest, V. .kerület

71 m2

349000 Ft (1090 €)

Kiadó lakás, Belgrad rakpart

Budapest, V. .kerület

70 m2

290000 Ft (900 €)

Kiadó lakás, Budafoki

Budapest, XI. .kerület

100 m2

100000 Ft (300 €)

Kiadó lakás, Dohány

Budapest, VII. .kerület

36 m2

155000 Ft (485 €)